آشنایی با المان های هیدرولیک در مدار هیدرولیک
حتماً با نقشه های هیدرولیکی متنوع که گاه ساده و گاه پیچیده هستند مواجه، و گاهاً حتی دچار سردرگمی شده اید! جای نگرانی نیست! شناخت نماد های هیدرولیکی، قطعاً می تواند تا حدودی پیچیدگی این نقشه ها را برای شما ساده کرده و به شما قدرت تحلیل ببخشد. در این قسمت از سری مقالات آموزشی هیدروآزما، با نماد های هیدرولیکی بیشتر آشنا خواهید شد:
پمپها و موتورها
پمپها و موتورهای هیدرولیک توسط یک دایره نمایش داده میشوند که شفت قدرت ورودی یا خروجی در کنار دایره به صورت دو خط موازی کشیده میشود. مثلثهای داخل این دایرهها بیانگر جهت جریان میباشد که مثلث در پمپ به سمت خارج و در موتور به سمت داخل است .
شیر کنترل جهت
شیرهای کنترل جهت توسط تعدادی مربع به هم متصل نشان داده میشود. تعداد مربع نشاندهنده تعداد مواضع سوئیچی شیر است. فلشهای داخل مربعها جهت جریان را نشان میدهند. خطوط عمودی و افقی و مورب نشاندهنده این است که پورتهای شیر در موقعیتهای سوئیچی چگونه به هم متصل میشوند. هنگام نامگذاری شیرهای کنترل جهت، ابتدا لازم است تعداد پورتها و سپس تعداد مواضع سوئیچی بیان شود.
مواضع سوئیچی شیرهای کنترل جهت، توسط انواع روش تحریک قابل تغییر میباشد. نماد شیر به همراه روش تحریک آن کامل میشود.
در صورتی که از نماد استانداردی برای تحریک استفاده نمیشود، لازم است روش تحریک توسط یک ستاره مشخص شود و در بخش توضیحات اطلاعات لازم ارایه گردد. شکل عدم استفاده از روشهای معمول برای تحریک شیر در زیر آمده است.
چند مثال از شیرهای کنترل جهت در ادامه ارایه شده است :
شیر کنترل فشار
شیرهای فشار توسط یک مربع به همراه یک فلش که جهت جریان را مشخص میکند، نشان داده میشود. پورتهای شیر را توسط علامت P (پورت فشار)، T (پورت مخزن) یا A یا B مشخص مینمایند. موقعیت فلشها داخل مربع نشاندهنده این موضوع است که شیر نرمال باز یا بسته است.
تمایز دیگر شیرهای فشار در قابل تنظیم یا ثابت بودن آنها است که در حالت اول، با یک خط مورب مشخص میشود .
شیرهای کنترل فشار به دو دسته شیرهای گروه فشارشکن (Relief Valve) و شیرهای رگولاتور فشار (Regulator) تقسیم میشوند. شیرهای گروه فشار شکن، در موضع نرمال بسته بوده و فشار پیلوت از ورودی گرفته میشود. این در حالی است که شیرهای رگولاتور فشار در حالت نرمال باز بوده و فشار پیلوت از خروجی گرفته میشود.
شیر کنترل جریان
در مبحث شیرهای کنترل جریان، یک تفاوت اصلی بین شیرها وجود دارد. شیرهایی که تحت تاثیر تغییرات ویسکوزیته نباشند، اریفیس و شیرهایی که تغییرات ویسکوزیته بر عملکرد آنها تاثیر دارد، گلویی نامیده میشوند.
شیر یک طرفه
نماد شیرهای یک طرفه به صورت یک گوی بر روی نشیمنگاه آببندی جریان است. محل قرارگیری این گوی به صورت یک زاویه باز میباشد. نوک زاویه باز جهت بسته بودن جریان را نشان میدهد.
نماد شیرهای یک طرفه با عملکرد پیلوتی به صورت یک شیر یک طرفه داخل یک مربع نشان داده میشود. پیلوت کنترل شیر با خطچین در زیر این مربع کشیده میشود. شیرهای قطع و وصل به صورت دو مثلث روبهروی هم رسم میشوند. این شیرها معمولا جهت تخلیه مخزن روغن یا تخلیه فشار آکومولاتور مورد استفاده قرار میگیرند.
سیلندرها
سیلندرها در دو دسته یککاره و دوکاره طبقهبندی میشوند. سیلندرهای یککاره فقط دارای یک پورت میباشند، یعنی فقط سطح تمام قطر آنها تحت فشار هیدرولیک قرار میگیرد. این سیلندرها تحت تاثیر نیروهای خارجی مانند نیروی وزن یا نیروی فنر باز میگردند.
سیلندرهای دوکاره دارای دو پورت ورود و خروج روغن میباشند که از این طریق روغن به جلو و پشت پیستون منتقل شده و سیلندر حرکت مینماید. در سیلندرهای دوکاره یک طرفه، میل پیستون فقط در یک سمت سیلندر وجود دارد، در حالی در سیلندر دوکاره دو طرف سیلندر دارای دو میل پیستون است که در دو طرف آن قراردارد.
در سیلندر دیفرانسیلی، سطح پیستون، دو برابر سطح حلقوی جلوی پیستون میباشد. نماد این سیلندر با اضافه کردن دو خط موازی جلوی میل پیستون از دیگر سیلندرها متمایز میگردد.
سنسورها و ابزار دقیق
وسایل اندازهگیری دما، فشار، دبی و … در مدار هیدرولیک با نمادهای خاص خود نشان داده میشوند.
انتقال انرژی و آمادهسازی روغن
نمادهای زیر برای نمایش ادوات انتقال انرژی و آمادهسازی روغن در مدار هیدرولیک به کار گرفته میشوند:
دیدگاهتان را بنویسید